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Zur Beeinflussung des Verzehrsverhaltens durch Exendin-4, Leptin und Ghrelin


Gilg, Simone Jacqueline. Zur Beeinflussung des Verzehrsverhaltens durch Exendin-4, Leptin und Ghrelin. 2003, University of Zurich, Vetsuisse Faculty.

Abstract

Die vorliegende Arbeit befasste sich mit der Wirkungsvermittlung der anorektisch wirkenden Hormone GLP-1 (bzw. dessen längerwirksamen Agonisten Exendin-4) und Leptin, sowie des erst kürzlich entdeckten orexigen wirkenden Hormons Ghrelin. Dabei bestand eines der Ziele darin herauszufinden, ob Exendin-4 seine Wirkung durch die gleichen ZNS-Mechanismen vermittelt wie Amylin, und ob es wie GLP-1 eine erlernte Geschmacksaversion auslösen kann. Bezüglich Ghrelin sollte abgeklärt werden, ob sein orexigener Effekt altersabhängig ist, und ob die AP in bedeutender Weise in die Wirkungsvermittlung eingreift. Schliesslich interessierte uns, inwiefern eine AP-Läsion die Wirkung von peripher appliziertem Leptin beeinflusst. Unsere Untersuchungen führten zu folgenden Ergebnissen bzw. Schlussfolgerungen: - Exendin-4 bewirkt eine Verzehrsreduktion, die direkt durch zentralnervöse Mechanismen vermittelt wird. Für die Wirkungsvermittlung sind jedoch die AP und das histaminerge System von untergeordneter Bedeutung, d.h. der Effekt von GLP-1 respektive Exendin-4 ist wohl nicht primär durch eine Stimulation der Amylinsekretion bedingt. - Exendin-4 löst eine Geschmacksaversion aus, die mit derjenigen von LiCl vergleichbar ist. Exendin- 4 kann deshalb nicht als klassisches Sättigungspeptid bezeichnet werden. - Die verzehrssteigernde Wirkung von Ghrelin scheint altersabhängig zu sein, d.h. in unseren Versuchen war dieser Effekt am stärksten bei jungen adulten Ratten im intensiven Wachstum zu beobachten. Die AP scheint für die Wirkungsvermittlung keine entscheidende Rolle zu spielen. - Eine AP-Läsion hob den anorektischen Effekt von Leptin nicht auf, obwohl die AP-X-Tiere eine geringgradig schwächere Verzehrsdepression zeigten als die SHAM-Ratten. Die AP scheint demzufolge für die Verzehrsreduktion durch Leptin nicht ausschlaggebend zu sein.

In the present study, we investigated the effects of GLP-1 (resp. its potent agonist exendin-4), leptin and ghrelin on food intake and how these effects are mediated. One aim of this study was to find out, whether the same CNS mechanisms which are responsible for amylin's anorectic effect, are involved in mediating the reduction of food intake caused by exendin-4. We also wanted to clarify if exendin-4 produces a conditioned taste aversion (CTA), as is known for GLP-1. Further, it was of interest, whether the stimulation of food intake by ghrelin is dependent on the age of the rats, and if the AP is involved in mediating this effect. Finally, AP-lesioned rats served to investigate if the anorectic effect of peripheral leptin is mediated by the AP. Our investigations resulted in the following findings and conclusions: - Exendin-4 produces a reduction in food intake, which is mediated by the CNS. However, the AP and the histaminergic system don't seem to play an important role in this regard. Other mechanisms than the ones mediating the anorexia caused by amylin therefore appear to be involved in producing the effect of exendin-4 on food intake. The anorectic effect of GLP-1 or Exendin-4, respectively, therefore does not seem to be dependent on a release of pancreatic amylin. - Exendin-4 produces CTA, similar to the one caused by LiCl. Exendin-4 can therefore not be classified as a pure satiety factor. - The orexigenic effect of ghrelin appears to depend on the age of the rats. In our experiments, the orexigenic effect of ghrelin was best seen in young adult rats of up to 160g. The AP, however, doesn't seem to be importantly involved in the signaling transmission of ghrelin's orexigenic effect. - A lesion of the AP did not abolish the anorectic effect of leptin, although the reduction in food intake was not quite as strong in the AP-X-rats as it was in the SHAM-rats. Thus the AP doesn't seem to be of importance in mediating the anorectic effect of leptin.

Abstract

Die vorliegende Arbeit befasste sich mit der Wirkungsvermittlung der anorektisch wirkenden Hormone GLP-1 (bzw. dessen längerwirksamen Agonisten Exendin-4) und Leptin, sowie des erst kürzlich entdeckten orexigen wirkenden Hormons Ghrelin. Dabei bestand eines der Ziele darin herauszufinden, ob Exendin-4 seine Wirkung durch die gleichen ZNS-Mechanismen vermittelt wie Amylin, und ob es wie GLP-1 eine erlernte Geschmacksaversion auslösen kann. Bezüglich Ghrelin sollte abgeklärt werden, ob sein orexigener Effekt altersabhängig ist, und ob die AP in bedeutender Weise in die Wirkungsvermittlung eingreift. Schliesslich interessierte uns, inwiefern eine AP-Läsion die Wirkung von peripher appliziertem Leptin beeinflusst. Unsere Untersuchungen führten zu folgenden Ergebnissen bzw. Schlussfolgerungen: - Exendin-4 bewirkt eine Verzehrsreduktion, die direkt durch zentralnervöse Mechanismen vermittelt wird. Für die Wirkungsvermittlung sind jedoch die AP und das histaminerge System von untergeordneter Bedeutung, d.h. der Effekt von GLP-1 respektive Exendin-4 ist wohl nicht primär durch eine Stimulation der Amylinsekretion bedingt. - Exendin-4 löst eine Geschmacksaversion aus, die mit derjenigen von LiCl vergleichbar ist. Exendin- 4 kann deshalb nicht als klassisches Sättigungspeptid bezeichnet werden. - Die verzehrssteigernde Wirkung von Ghrelin scheint altersabhängig zu sein, d.h. in unseren Versuchen war dieser Effekt am stärksten bei jungen adulten Ratten im intensiven Wachstum zu beobachten. Die AP scheint für die Wirkungsvermittlung keine entscheidende Rolle zu spielen. - Eine AP-Läsion hob den anorektischen Effekt von Leptin nicht auf, obwohl die AP-X-Tiere eine geringgradig schwächere Verzehrsdepression zeigten als die SHAM-Ratten. Die AP scheint demzufolge für die Verzehrsreduktion durch Leptin nicht ausschlaggebend zu sein.

In the present study, we investigated the effects of GLP-1 (resp. its potent agonist exendin-4), leptin and ghrelin on food intake and how these effects are mediated. One aim of this study was to find out, whether the same CNS mechanisms which are responsible for amylin's anorectic effect, are involved in mediating the reduction of food intake caused by exendin-4. We also wanted to clarify if exendin-4 produces a conditioned taste aversion (CTA), as is known for GLP-1. Further, it was of interest, whether the stimulation of food intake by ghrelin is dependent on the age of the rats, and if the AP is involved in mediating this effect. Finally, AP-lesioned rats served to investigate if the anorectic effect of peripheral leptin is mediated by the AP. Our investigations resulted in the following findings and conclusions: - Exendin-4 produces a reduction in food intake, which is mediated by the CNS. However, the AP and the histaminergic system don't seem to play an important role in this regard. Other mechanisms than the ones mediating the anorexia caused by amylin therefore appear to be involved in producing the effect of exendin-4 on food intake. The anorectic effect of GLP-1 or Exendin-4, respectively, therefore does not seem to be dependent on a release of pancreatic amylin. - Exendin-4 produces CTA, similar to the one caused by LiCl. Exendin-4 can therefore not be classified as a pure satiety factor. - The orexigenic effect of ghrelin appears to depend on the age of the rats. In our experiments, the orexigenic effect of ghrelin was best seen in young adult rats of up to 160g. The AP, however, doesn't seem to be importantly involved in the signaling transmission of ghrelin's orexigenic effect. - A lesion of the AP did not abolish the anorectic effect of leptin, although the reduction in food intake was not quite as strong in the AP-X-rats as it was in the SHAM-rats. Thus the AP doesn't seem to be of importance in mediating the anorectic effect of leptin.

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Item Type:Dissertation (monographical)
Referees:Lutz Thomas A, Reusch Claudia
Communities & Collections:UZH Dissertations
Dewey Decimal Classification:Unspecified
Language:German
Place of Publication:Zürich
Date:2003
Deposited On:25 Apr 2019 09:08
Last Modified:07 Apr 2020 07:15
Number of Pages:97
OA Status:Green
Related URLs:https://www.recherche-portal.ch/primo-explore/fulldisplay?docid=ebi01_prod004569092&context=L&vid=ZAD&search_scope=default_scope&tab=default_tab&lang=de_DE (Library Catalogue)

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