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Vitamin-D-Mangel im Sport


Knechtle, Beat; Jastrzębski, Zbigniew; Nikolaidis, Pantelis T (2021). Vitamin-D-Mangel im Sport. Praxis, 110(2):94-104.

Abstract

Ein Mangel an Vitamin D ist in der allgemeinen Bevölkerung wie auch bei Sportlerinnen und Sportlern sehr häufig. Ziel dieser Übersicht ist, den Stand des Wissens um die Bedeutung von Vitamin D für den sportlich aktiven Menschen zusammenzustellen. Ein Vitamin-D-Mangel liegt bei Sportlerinnen und Sportlern in bis zu 90 % vor. Risikogruppen bzw. -faktoren sind junge Sportler/innen, weibliches Geschlecht, Sportler/innen mit einer Einschränkung wie z.B. Querschnittgelähmte, Vegetarier/innen, Sportler/innen mit einer Resorptionsstörung wie Zöliakie, diejenigen, die in Hallen trainieren und dort auch Wettkämpfe durchführen (Eishockey, Basketball, Boxen, Rhythmische Sportgymnastik), ältere Sportler/innen, dunkle Hautpigmentation, der Gebrauch von Sonnenschutz, die Tageszeit des Trainings (früher Morgen, später Abend) sowie die geografische Lage. Sonnenexposition sowie eine ausgewogene Ernährung reichen oft nicht aus, um einen Vitamin-D-Mangel zu verhindern. = A deficiency in vitamin D is very common in the general population as well as in athletes. The aim of this overview is to assess the level of knowledge about the importance of vitamin D for athletes. A deficiency in vitamin D is present in up to 90 % of athletes. Risk groups are young athletes, female athletes, athletes with a limitation such as paraplegia, vegetarians, athletes with a resorption disorder such as celiac disease, athletes training and competing indoors (e.g. ice hockey, basketball, boxing, rhythmic gymnastics), and older athletes. Dark skin pigmentation, the use of sunscreen, the time of day of the training (early morning, late evening) and the geographical location influence the risk for a deficiency in vitamin D. Exposure to the sun and a balanced diet are often not enough to prevent a vitamin D deficiency.

Abstract

Ein Mangel an Vitamin D ist in der allgemeinen Bevölkerung wie auch bei Sportlerinnen und Sportlern sehr häufig. Ziel dieser Übersicht ist, den Stand des Wissens um die Bedeutung von Vitamin D für den sportlich aktiven Menschen zusammenzustellen. Ein Vitamin-D-Mangel liegt bei Sportlerinnen und Sportlern in bis zu 90 % vor. Risikogruppen bzw. -faktoren sind junge Sportler/innen, weibliches Geschlecht, Sportler/innen mit einer Einschränkung wie z.B. Querschnittgelähmte, Vegetarier/innen, Sportler/innen mit einer Resorptionsstörung wie Zöliakie, diejenigen, die in Hallen trainieren und dort auch Wettkämpfe durchführen (Eishockey, Basketball, Boxen, Rhythmische Sportgymnastik), ältere Sportler/innen, dunkle Hautpigmentation, der Gebrauch von Sonnenschutz, die Tageszeit des Trainings (früher Morgen, später Abend) sowie die geografische Lage. Sonnenexposition sowie eine ausgewogene Ernährung reichen oft nicht aus, um einen Vitamin-D-Mangel zu verhindern. = A deficiency in vitamin D is very common in the general population as well as in athletes. The aim of this overview is to assess the level of knowledge about the importance of vitamin D for athletes. A deficiency in vitamin D is present in up to 90 % of athletes. Risk groups are young athletes, female athletes, athletes with a limitation such as paraplegia, vegetarians, athletes with a resorption disorder such as celiac disease, athletes training and competing indoors (e.g. ice hockey, basketball, boxing, rhythmic gymnastics), and older athletes. Dark skin pigmentation, the use of sunscreen, the time of day of the training (early morning, late evening) and the geographical location influence the risk for a deficiency in vitamin D. Exposure to the sun and a balanced diet are often not enough to prevent a vitamin D deficiency.

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Other titles:Vitamin D Deficiency in Sports
Item Type:Journal Article, refereed, original work
Communities & Collections:04 Faculty of Medicine > University Hospital Zurich > Institute of General Practice
Dewey Decimal Classification:610 Medicine & health
Scopus Subject Areas:Health Sciences > General Medicine
Uncontrolled Keywords:General Medicine
Language:German
Date:1 February 2021
Deposited On:22 Feb 2021 09:54
Last Modified:23 Feb 2021 21:00
Publisher:Hogrefe Verlag
ISSN:1661-8157
OA Status:Green
Publisher DOI:https://doi.org/10.1024/1661-8157/a003550
PubMed ID:33530783

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