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Role of cold shock proteins (Csp) for growth of Listeria monocytogenes under cold and osmotic stress conditions


Schmid, Barbara Christiane Helene. Role of cold shock proteins (Csp) for growth of Listeria monocytogenes under cold and osmotic stress conditions. 2009, University of Zurich, Vetsuisse Faculty.

Abstract

Role of cold shock proteins (Csp) for growth of Listeria monocytogenes under cold and

osmotic stress conditions



Barbara Schmid, Jochen Klumpp, Eveline Raimann, Martin J. Loessner, Roger Stephan and Taurai Tasara



Institut für Lebensmittelsicherheit und -hygiene, Vetsuisse-Fakultät Universität Zürich, Winterthurerstr. 272,

CH-8057 Zürich, Schweiz





Das grampositive Bakterium Listeria monocytogenes spielt als

Lebensmittelinfektionserreger eine bedeutende Rolle. Es verfügt über drei kleine, nahezu

homologe Kälteschockproteine (Csp). Wir bedienten uns der Genexpressionsanalyse und

mehrerer Mutanten mit einfach-, doppel- und dreifach Deletionen der Gene, die für die

Kälteschockproteine codieren, um die Rolle von CspA, CspB und CspD bei der Adaptierung

von L. monocytogenes an Kälte- und osmotischen Stress (NaCl) zu beschreiben. Alle drei

Csps sind für ein Wachstum unter optimalen Temperaturbedingungen (37°C) entbehrlich.

Allerdings werden diese Proteine für eine effiziente Kälte und Salz Stresstoleranz dieses

Bakteriums benötigt. Die Hierarchie ihrer funktionellen Notwendigkeit unterscheidet sich je

nach umweltbedingten Stresskonditionen: CspA>CspD>CspB im Hinblick auf Kälteschock

versus CspD>CspA/CspB im Hinblick auf osmotischen Stress. Die Tatsache, dass Csps die

Adaptierung von L. monocytogenes sowohl an Kälte- als auch an osmotischen Stress fördern ,

hat eine direkte praktische Bedeutung für die Konservierung von Lebensmitteln.



Schlüsselwörter: L. monocytogenes, Stressreaktion, Kältestress, NaCl-Stress Role of cold shock proteins (Csp) for growth of Listeria monocytogenes under cold and

osmotic stress conditions



Barbara Schmid, Jochen Klumpp, Eveline Raimann, Martin J. Loessner, Roger Stephan and Taurai Tasara



Institute of Food Safety and Hygiene, Vetsuisse Faculty University of Zurich, Winterthurerstr. 272,

CH-8057 Zurich, Switzerland



Summary



The gram-positive bacterium Listeria monocytogenes is a food-borne pathogen of both public health and food safety significance. It possesses three small, highly homologous protein members of the cold shock protein (Csp) family. We used gene expression analysis and a set of mutants with single, double and triple deletion of the csp genes to evaluate roles of CspA, CspB and CspD in cold and osmotic (NaCl) stress adaptation responses of L. monocytogenes. All three Csps are dispensable for growth at optimal temperature (37°C). These proteins are, however, required for efficient cold and osmotic stress tolerance of this bacterium. The hierarchy of their functional importance differs depending on the environmental stress conditions: CspA>CspD>CspB in response to cold stress versus CspD>CspA/CspB in response to NaCl salt osmotic stress. The fact that Csps are promoting L. monocytogenes adaptation against both cold and NaCl stress has significant implications in view of practical food microbial control measures. The combined or sequential exposure of L. monocytogenes cells to these two stresses in food environments might inadvertently induce cross protection responses.



Keywords: L. monocytogenes, Stress response, Cold stress, NaCl stress

Abstract

Role of cold shock proteins (Csp) for growth of Listeria monocytogenes under cold and

osmotic stress conditions



Barbara Schmid, Jochen Klumpp, Eveline Raimann, Martin J. Loessner, Roger Stephan and Taurai Tasara



Institut für Lebensmittelsicherheit und -hygiene, Vetsuisse-Fakultät Universität Zürich, Winterthurerstr. 272,

CH-8057 Zürich, Schweiz





Das grampositive Bakterium Listeria monocytogenes spielt als

Lebensmittelinfektionserreger eine bedeutende Rolle. Es verfügt über drei kleine, nahezu

homologe Kälteschockproteine (Csp). Wir bedienten uns der Genexpressionsanalyse und

mehrerer Mutanten mit einfach-, doppel- und dreifach Deletionen der Gene, die für die

Kälteschockproteine codieren, um die Rolle von CspA, CspB und CspD bei der Adaptierung

von L. monocytogenes an Kälte- und osmotischen Stress (NaCl) zu beschreiben. Alle drei

Csps sind für ein Wachstum unter optimalen Temperaturbedingungen (37°C) entbehrlich.

Allerdings werden diese Proteine für eine effiziente Kälte und Salz Stresstoleranz dieses

Bakteriums benötigt. Die Hierarchie ihrer funktionellen Notwendigkeit unterscheidet sich je

nach umweltbedingten Stresskonditionen: CspA>CspD>CspB im Hinblick auf Kälteschock

versus CspD>CspA/CspB im Hinblick auf osmotischen Stress. Die Tatsache, dass Csps die

Adaptierung von L. monocytogenes sowohl an Kälte- als auch an osmotischen Stress fördern ,

hat eine direkte praktische Bedeutung für die Konservierung von Lebensmitteln.



Schlüsselwörter: L. monocytogenes, Stressreaktion, Kältestress, NaCl-Stress Role of cold shock proteins (Csp) for growth of Listeria monocytogenes under cold and

osmotic stress conditions



Barbara Schmid, Jochen Klumpp, Eveline Raimann, Martin J. Loessner, Roger Stephan and Taurai Tasara



Institute of Food Safety and Hygiene, Vetsuisse Faculty University of Zurich, Winterthurerstr. 272,

CH-8057 Zurich, Switzerland



Summary



The gram-positive bacterium Listeria monocytogenes is a food-borne pathogen of both public health and food safety significance. It possesses three small, highly homologous protein members of the cold shock protein (Csp) family. We used gene expression analysis and a set of mutants with single, double and triple deletion of the csp genes to evaluate roles of CspA, CspB and CspD in cold and osmotic (NaCl) stress adaptation responses of L. monocytogenes. All three Csps are dispensable for growth at optimal temperature (37°C). These proteins are, however, required for efficient cold and osmotic stress tolerance of this bacterium. The hierarchy of their functional importance differs depending on the environmental stress conditions: CspA>CspD>CspB in response to cold stress versus CspD>CspA/CspB in response to NaCl salt osmotic stress. The fact that Csps are promoting L. monocytogenes adaptation against both cold and NaCl stress has significant implications in view of practical food microbial control measures. The combined or sequential exposure of L. monocytogenes cells to these two stresses in food environments might inadvertently induce cross protection responses.



Keywords: L. monocytogenes, Stress response, Cold stress, NaCl stress

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Item Type:Dissertation (monographical)
Referees:Stephan Roger, Hoelzle Ludwig E
Communities & Collections:05 Vetsuisse Faculty > Institute of Food Safety and Hygiene
UZH Dissertations
Dewey Decimal Classification:570 Life sciences; biology
610 Medicine & health
Language:English
Place of Publication:Zürich
Date:2009
Deposited On:13 Jan 2010 15:34
Last Modified:24 Sep 2019 16:27
Number of Pages:34
Additional Information:Accepted for publication in: Applied and Environmental Microbiology, 75, S. 1621-1627
OA Status:Green
Related URLs:https://www.recherche-portal.ch/primo-explore/fulldisplay?docid=ebi01_prod005806733&context=L&vid=ZAD&search_scope=default_scope&tab=default_tab&lang=de_DE (Library Catalogue)

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