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Antibacterial activity of decontamination treatments for cattle hides and beef carcasses


Loretz, Marianne. Antibacterial activity of decontamination treatments for cattle hides and beef carcasses. 2010, University of Zurich, Vetsuisse Faculty.

Abstract

Antibakterielle Wirksamkeit von Dekontaminationsverfahren für Rinderfelle und

Rinderschlachttierkörper



Marianne Loretz, 2010

Institut für Lebensmittelsicherheit und -hygiene, Vetsuisse-Fakultät der Universität Zürich

Kontakt: Sekretariat ILS, ils@fsafety.uzh.ch, Tel. +41-44-635-8651

Zusammenfassung Da gesunde Nutztiere Träger von Zoonoseerregern sein können und eine Kontamination der

Schlachttierkörper während des Schlachtens nur schwer vollständig zu verhindern ist, besteht

zunehmendes Interesse an wirksamen Dekontaminationsverfahren. Basierend auf den in der

Literatur vorliegenden Studien wurde die antibakterielle Wirksamkeit von physikalischen,

chemischen und biologischen Interventionsmassnahmen für Rinderfelle und

Rinderschlachttierkörper evaluiert. Am häufigsten wurde dabei die Wirksamkeit von Wasser

(Abspritzen), organischen Säuren und deren Kombinationen untersucht. Die meisten Studien

wurden unter Laborbedingungen, basierend auf inokulierten Proben, durchgeführt. Solche

Daten erlauben jedoch nur beschränkte Aussagen über die Wirksamkeit unter praktischen

Bedingungen. Am Schlachthof unter kommerziellen Bedingungen geprüfte Interventionen

reduzierten zwar die mikrobielle Belastung, die festgestellten Reduktionen lagen jedoch unter

denjenigen der Laborstudien. Die mit heissem Wasser, Dampf, Essigsäure oder Milchsäure

unter kommerziellen Bedingungen auf Schlachttierkörpern erreichten Reduktionen beliefen

sich dabei zumeist auf weniger als zwei Zehnerpotenzen. Als vielversprechend erwies sich

diesbezüglich die sequentielle Anwendung von Interventionen im Schlachtprozess. Allerdings

sind Dekontaminationsverfahren stets nur als Teil eines umfassenden Systems zur

Gewährleistung der Lebensmittelsicherheit anzusehen. Antibacterial activity of decontamination treatments for cattle hides and beef carcasses



Marianne Loretz, 2010

Institute for Food Safety and Hygiene, Vetsuisse Faculty University of Zurich

Contact: Secretariat ILS, ils@fsafety.uzh.ch, Tel. +41-44-635-8651

Summary

There is increasing interest in effective decontamination treatments because healthy food-

producing animals can harbor food-borne pathogens and complete prevention of

contamination during slaughter can hardly be warranted. Thus we reviewed the available

literature and appraised the antibacterial activity of physical, chemical and biological

interventions applied on cattle hides and beef carcasses. Based on the evaluated studies, the

efficacy of water sprayings, organic acids and their combinations were most frequently

investigated for the decontamination of cattle hides and beef carcasses. Most data originated

from laboratory-based studies using inoculated samples and extrapolation of these results to

commercial practices is restricted. Application of interventions at slaughter plants reduced the

bacterial loads on hides and carcasses to some extent, but reductions were clearly lower than

those obtained under laboratory conditions. Thus hot water, steam, acetic acid or lactic acid

treatment mainly yielded bacterial reductions below two orders of magnitude on carcasses.

Under commercial conditions, the use of multiple sequential interventions at different points

during slaughter must also be considered in order to enhance the microbiological safety of

carcasses. On the other hand, decontamination treatments always must be considered part of

an integral food safety system.

Abstract

Antibakterielle Wirksamkeit von Dekontaminationsverfahren für Rinderfelle und

Rinderschlachttierkörper



Marianne Loretz, 2010

Institut für Lebensmittelsicherheit und -hygiene, Vetsuisse-Fakultät der Universität Zürich

Kontakt: Sekretariat ILS, ils@fsafety.uzh.ch, Tel. +41-44-635-8651

Zusammenfassung Da gesunde Nutztiere Träger von Zoonoseerregern sein können und eine Kontamination der

Schlachttierkörper während des Schlachtens nur schwer vollständig zu verhindern ist, besteht

zunehmendes Interesse an wirksamen Dekontaminationsverfahren. Basierend auf den in der

Literatur vorliegenden Studien wurde die antibakterielle Wirksamkeit von physikalischen,

chemischen und biologischen Interventionsmassnahmen für Rinderfelle und

Rinderschlachttierkörper evaluiert. Am häufigsten wurde dabei die Wirksamkeit von Wasser

(Abspritzen), organischen Säuren und deren Kombinationen untersucht. Die meisten Studien

wurden unter Laborbedingungen, basierend auf inokulierten Proben, durchgeführt. Solche

Daten erlauben jedoch nur beschränkte Aussagen über die Wirksamkeit unter praktischen

Bedingungen. Am Schlachthof unter kommerziellen Bedingungen geprüfte Interventionen

reduzierten zwar die mikrobielle Belastung, die festgestellten Reduktionen lagen jedoch unter

denjenigen der Laborstudien. Die mit heissem Wasser, Dampf, Essigsäure oder Milchsäure

unter kommerziellen Bedingungen auf Schlachttierkörpern erreichten Reduktionen beliefen

sich dabei zumeist auf weniger als zwei Zehnerpotenzen. Als vielversprechend erwies sich

diesbezüglich die sequentielle Anwendung von Interventionen im Schlachtprozess. Allerdings

sind Dekontaminationsverfahren stets nur als Teil eines umfassenden Systems zur

Gewährleistung der Lebensmittelsicherheit anzusehen. Antibacterial activity of decontamination treatments for cattle hides and beef carcasses



Marianne Loretz, 2010

Institute for Food Safety and Hygiene, Vetsuisse Faculty University of Zurich

Contact: Secretariat ILS, ils@fsafety.uzh.ch, Tel. +41-44-635-8651

Summary

There is increasing interest in effective decontamination treatments because healthy food-

producing animals can harbor food-borne pathogens and complete prevention of

contamination during slaughter can hardly be warranted. Thus we reviewed the available

literature and appraised the antibacterial activity of physical, chemical and biological

interventions applied on cattle hides and beef carcasses. Based on the evaluated studies, the

efficacy of water sprayings, organic acids and their combinations were most frequently

investigated for the decontamination of cattle hides and beef carcasses. Most data originated

from laboratory-based studies using inoculated samples and extrapolation of these results to

commercial practices is restricted. Application of interventions at slaughter plants reduced the

bacterial loads on hides and carcasses to some extent, but reductions were clearly lower than

those obtained under laboratory conditions. Thus hot water, steam, acetic acid or lactic acid

treatment mainly yielded bacterial reductions below two orders of magnitude on carcasses.

Under commercial conditions, the use of multiple sequential interventions at different points

during slaughter must also be considered in order to enhance the microbiological safety of

carcasses. On the other hand, decontamination treatments always must be considered part of

an integral food safety system.

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Additional indexing

Item Type:Dissertation (monographical)
Referees:Stephan Roger, Wittenbrink Max M
Communities & Collections:05 Vetsuisse Faculty > Institute of Food Safety and Hygiene
UZH Dissertations
Dewey Decimal Classification:570 Life sciences; biology
610 Medicine & health
Language:English
Place of Publication:Zürich
Date:2010
Deposited On:03 Jan 2011 16:58
Last Modified:28 Oct 2019 08:13
Number of Pages:40
Additional Information:Mit 2 Co-Autoren verfasst
OA Status:Green
Related URLs:https://www.recherche-portal.ch/primo-explore/fulldisplay?docid=ebi01_prod006282077&context=L&vid=ZAD&search_scope=default_scope&tab=default_tab&lang=de_DE (Library Catalogue)

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